duminică, 22 aprilie 2012


Bolile iepurilor

Cele mai frecvente boli intalnite la iepuri sînt:

A. Maladiile infectioase:
 Hemoragie Septica - este o infectie care ataca toate organele animalului bolnav. Aceasta maladie se caracterizeazã prin: inflamatii hemoragice la nivelul mucoasei, creierului, splinei si ficatului. Animalele infectate trebuie lichidate, iar cele sanatoase din zona afectata se sacrifica, apoi dupa expertiza sanitarã pot fi folosite în alimentatia personala.

 Mixomatoza - este o boala infectocontagioasa provocata de un virus. Ea se caracterizeaza printr-o inflamatie a capului si botului, in jurul nasului si ochilor. Iepurii infectati de aceasta maladie sunt ucisi si ingropati la o adincime de 1,5 m. Curatati custile si dezinfectati-le de 3 ori. In scopul prevenirii acestor maladii infectioase exista un vaccin combinat contra mixomatozei si hemoragiei septice, care se administreazã de medicul veterinar de 2 ori pe an (primavara si toamna) la tot efectivul de animale de la varsta de o luna. In paralel este foarte important intretinerea animalelor in curatenie.

Scabia, Dermatomicoza - cauzele cele mai importante ale scabiei sunt lipsa curateniei in custi sau dimensiunile prea mici ale acestora, la fel si numarul mare de animale intr-o cusca. De asemenea, dermatomicoza poate fi cauzata de lipsa vitaminei A, D sau E.
Aveti grija ca spatiu pentru animale sa fie suficient de mare si folositi pentru curatarea custii solutia de înalbitor. Folositi hrana bogata in vitamina A, D si E; locurile afectate pot fi tratate cu ulei camforat.

B. Maladiile nutritionale

 Maladii digestive
Balonarea, voma, gazele si diareea sunt cauzate de hrana nepotrivita. Faceti tot posibilul ca iepurii sa nu fie hraniti cu plantele indicate la sectiunea “Plante cu efecte negative”.

Osteoperoza si rahitul sunt maladii ale oaselor. Osteoperoza se caracterizeaza printr-o descompunere a oaselor, mai ales cele fragile pot fi fracturate foarte usor. Rahitul se caracterizeazã prin oase malformate si membre strambe. Aceste maladii pot fi cauzate de insuficienta vitaminei D, ceea ce inseamna ca iepurii nu primesc suficienta hrana ce contine calciu,lumina solara, sau ambele. Straduiti-va sa-i hraniti cu plante ce au un continut bogat de calciu, de exemplu, cu lucerna sau orz.

Hypercalcimia - este cauzata de un exces de calciu in hrana iepurilor.Caracteristica: forma iepurelui se schimba si miscarea devine greoaie.
Pentru a preveni aceasta maladie, incercati sa reduceti nivelul de calciu in dieta iepurilor.

 Hypoavitaminoze - maladia apare cand iepurii duc lipsa de vitamina A si se caracterizeaza pintr-o cadere a parului. Dati mai multa mancare bogata in vitamina A, de exemplu - sfecla rosie si morcov.

Ingrijirea iepurilor bolnavi
Daca unul dintre iepuri este bolnav sau credeti ca este bolnav, trebuie sa-l izolati pentru a-i proteja pe ceilalti. Cusca pentru asemenea iepuri trebuie sa fie la o distanta de cel putin zece metri de celelalte stabilimente. Daca iepurii bolnavi sunt prea aproape de cei sanatosi, nu este exclus ca boala sa se raspandeasca si sa-i molipseasca si pe cei sanatosi. Iepurii bolnavi trebuie sa fie hraniti ultimii, altfel boala poate fi transmisa la cei sanatosi prin mainile dvs. Dupa ce ati hranit iepurii bolnavi, va spalati bine mainile. Cand iepurii bolnavi sunt luati din cusca, aruncati toata mancarea care a ramas. Locul trebuie sa fie curatat de doua ori cu solutie de inalbitor de 3%. Altfel si urmatorii iepuri, pusi in aceeasi cusca, se pot imbolnavi.Cand cumparati iepuri noi, îi puneti in cusca de izolare pentru o perioada de 30 de zile, ca sa fiti siguri ca sunt sanaosi si nu bolnavi si apoi administrati-le vaccinurile corespunzãtoare.Daca credeti ca unul dintre iepuri este bolnav, dar nu sunteti sigur, adresati-va medicului veterinar. Consultatia lui este mai ieftina decît cumpararea iepurilor noi, dupa principiul: e mai usor sa previ, decat sa tratezi.

Retineti:
Iepurii care primesc apa curata , mancare buna si sunt intretinuti in custi curate, vor fi sanatosi. Ca sa fiti siguri ca ei sunt sanatosi si sa descoperiti bolile la timp, se recomanda sa-i examinati des, cel putin odata la fiecare 2-3 sãptãmîni. Examinati-le foarte bine ochii, urechile,nasul si organele genitale. Daca observati ca ceva nu este in ordine, izolati animalele ce va trezesc indoieli.
sursa: Cresterea iepurilor de casa, Constantin Priguza,Vladimir Stamati,Dieteke Timmer, Mark Sekula, Straseni, 2000

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu