duminică, 22 aprilie 2012


Principiile esentiale in cresterea iepurilor 

Ca specie, iepurele se inmulteste foarte repede si des si in natura are o perioada de inmultire de aproape o lunã. Astfel, o femela nu va avea o viata lunga pentru ca fatarea este obositoare pentru organismul sau. La fiecare fatare are de la 4 la 12 iepurasi.
Masculul ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 9-10 luni( in functie de rasa poate ajunge mai devreme sau mai tarziu), dar este recomandat ca sa fie dat la monta nu mai devreme de 12 luni(in cazul raselor de talie mare). Femela poate fi montata la aceeasi varsta. Femela poate fi montata iarasi la un inteval de 24 ore dupa fatare, daca mascul este lasat cu ea în cusca. Aceasta nu este recomandata pentru femela, deoarece e posibil ea va avea probleme la viitoarea fatare. Problemele care pot aparea urmãtoarele:

·femela nu va pregati cuibul pentru iepurasii noi –nascuti si ei vor muri din cauza frigului;
·femela nu va avea lapte sau va refuza sa alapteze puii. Ei pot fi hraniti cu biberonul, dar veti pierde mult timp si majoritatea iepurasilor vor muri;
·daca femela nu este suficient de sanatoasa, se va imbolnavi din cauza stresului alimentar.

Ce puteti face pentru o inmultire mai eficienta?
Procesul de inmultire se recomanda de efectuat doar atunci cînd femela are o varsta nu mai mica de 12 luni(in cazul raselor de talie mare).
Se recomandã nu mai mult de 3-4  fatari pe an la o singura femela.
Intre 2 cicluri de inmultire se recomanda o pauza de 3-4 luni.Aceasta imbunatateste sanatatea femelei.
Folositi numai animale sanatoase pentru inmultire. In cazul in care o femela este sanatoasa, dar nu are grija de iepurasii sai, nu o mai folositi ca reproducator. Aceastã lipsa de grija se poate transmite prin ereditare si urmasilor sai.
Intotdeauna aduceti femela la mascul pentru inmultire. Daca aduceti masculul la femela, ea poate fi agresiva .
·Masculul si femela trebuie sa fie aproximativ de aceeasi marime.Daca el este mai mare, iepurasii pot fi prea mari si vor muri din cauza unei nasteri dificile.
Uneori montarea femelei poate sa nu aiba loc. Cauza poate fi sterilitatea ei sau lipsa de hormoni. In cazul lipsei de hormoni se recomanda ca in fiecare zi, timp de 2 saptamani inainte de inmultire, femela sa fie hranita cu iarbã tanara si verde, dar lasata la palit sau de a-i da o picãturã de ulei de grau.
Daca acesta nu ajuta, inseamna ca femela este sterila si poate fi sacrificata.
L 28-32 de zile dupa fecundare, femela va fata.
La 15-20 de zile dupã nastere, incepeti sa introduceti plante in dieta iepurasilor, iar la 30 de zile introduceti mancarea iepurilor maturi adaugator la laptele iepuroacei - mame.
Dupã 8 saptamani, iepurasii pot fi întãrcati , asigurandu-va ca ei mananca foarte bine.



Concluzii:
Sper ca aceste informatii generale va vor fi utile si practice, chiar daca  sunteti un crescator experimentat in acest domeniu sau pur si simplu doriti sa va ocupati cu cresterea iepurilor. Pentru o documentare mai amanuntita,consultati si alte surse de informare specializate sau consultati-va cu medicul veterinar din zona dumneavoastra. Dar nu uitati: calitatea si sanatatea iepurilor depind mult de faptul cum ii ingrijiti si ce atentie le acordati.
sursa: Cresterea iepurilor de casa, Constantin Priguza,Vladimir Stamati,Dieteke Timmer, Mark Sekula, Straseni, 2000

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu