Caracteristicile si beneficiile consumului
de carne de iepure
Carnea de iepure devine din ce in ce mai cautata datorita faptului ca este o delicatesa care nu contine colesterol, nu are grasimi si in
plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer. Carnea
de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi
esentiali.La controlul chimic, continutul maxim de azot usor hidrolizabil nu
trebuie sa depaseasca 32 mg la 100 de grame de carne. La examenul bacteriologic
se admit maxim 3–4 coci/mm/campmicroscopic.Daca vom compara carnea de iepure cu
cea provenita de la alte animale domestice, aceasta se afla la loc de frunte.
Se observa ca aceasta contine 40,15% substanta nutritiva fata de 32,62% cat
contine carnea de gaina, 27,11% fata de carnea de porc, 24,61% fata de carnea
de vitel si 24,20% fata de carnea
de vaca.In plus, carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita
de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Ea este
dietiteca, sanatoasa, are un continut foarte mic de colesterol fiind
recomandata de foarte multi medici nutritionisti si este foarte solicitata
pe piata externa.
Beneficiile consumului regulat de carne
de iepure:
-nivelul colesterolului din carnea de iepure
este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc;
-iepurele are un procentaj mai mic de grasime
decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc;
-acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din
totalul acizilor grasi;
-iepurele este bogat in proteine;
-carnea de iepure este ideala pentru diete
speciale, pentru bolile de inima, pentru dietelespecifice varstnicilor, dieta
cu sodiu putin, dieta pentru slabire, etc;
-carnea de iepure are 795 calorii, carnea de
pui 810 calorii, carnea de curcan 1190 calorii,carnea de miel 1420 calorii,
carnea de vita 1440 calorii, carnea de porc 2050 calorii;
-carnea de iepure este ferita pana in acest
moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata
in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara
grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebitade toate
celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile
tuturor nutritionistilor
din lume;
-carnea de iepure poate fi folosita si la
fabricarea mezelurilor de calitate superioara. Prin fierbere, prajire sau
gatita la gratar, carnea ramane cu un gust excelent, de culoare alba,spre
deosebire de cea provenita de la iepurele de camp, care este rosie;
-randamentul la iepurii de casa este foarte
ridicat, ajungand pana la 65%;
-carnea iepurilor de casa face parte din
categoria produselor dietologice, organismul omului asimileaza din carnea de
iepure de casa 90% proteine, pe cand, din carnea de vita– numai 62%;
-in Romania, in mod paradoxal, desi pentru
moment nu se da o prea mare atentie cresterii iepurelui de casa, costul carnii
sale este destul de ridicat (40-50 lei/kg), iar in restaurantele de lux este
socotita o delicatesa.
Deci, carnea de iepure este foarte recomandata
pentru:
-cei care sunt preocupati de aportul scazut de
calorii;
-cei care au probleme cardiovasculare si se
impune ca nivelul lipidelor si al colesteroluluisa fie scazut;
-copii, adolescenti si femeile insarcinate,
deoarece au o nevoie tot mai mare de proteine,fier si vitamine;
-carnea de iepure, spre deosebire de cea de
vita sau de oaie, care au un pronuntat miros specific, adesea neagreat de
consumatori, are un miros fin, placut si neintepator. Ea are un gust mai dulce,
asemanator oarecum cu cea de pasare, fiind extrem de apreciata de nutritionisti
pentru calitatile sale dietetice indiscutabile.
Stocarea carnii de iepure se face la un
interval de temperatura cuprins intre zero si patru grade, carnea de iepure
poate fi pastrata fara probleme timp de patru zile. Pentru o perioada mai lunga
de timp este necesara congelarea sa. Pentru a fi siguri ca isi va pastra
savoarea, carnea de iepure se spala, se usuca, preferabil prin folosirea unui
prosop curat, apoi se acopera cu un stratde ulei de masline, se infasoara in
celofan si se introduce in congelator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu